Aj ali Trs(je) predstavlja energijo lastne povezave z Vesoljem in Zemljo. Aj je energijo povezave, zato predstavlja energijo naše družine, tako fizične kot duhovne. V tem ciklu so lahko na preizkušnji družinski odnosi in popolno sprejemanje ljudi v naši okolici. Energija Aj ima nalogo postati upogljivi kot bambus in se znati prilagajati na spremembe življenja. Včasih se nam lahko zgodi, da smo zelo »trdi« v svojih prepričanjih ali pričakovanjih, zato bomo v tem ciklu lahko izzvani v prilagajanju in spreminjanju starih prepričanj. Vendar bodimo pozorni, da pri tem ne izgubimo sebe in svoje resnice.

Majevsko št. 7 – Modrost cikla: Modrost cikla najdemo v energiji Kawoq, služenju svoji družini in skupnosti. Zdravljenje se zgodi, ko smo resnica, takrat naše služenje prihaja iz pravega čutenja.

Majevsko št. 8 – Eterični zaključek prejšnjega cikla: Energija 8 Ajpu eterično zaključi svoj cikel in prizemlji energijo osebne svobode ter izražanja. Ravno na tem področju pa imamo z ljudmi, ki so nam najbližje, lahko največjo preizkušnjo.

Majevsko št. 13 – Poln potencial cikla: Cikel zaključi energija 13 Kan – Kača, ki nas še podpre v energiji povezave s samim seboj, predstavlja našo življenjsko energijo ter s tem voljo do življenja in osebnostne izpolnitve.

Izziv cikla:
najti svojo povezavo; čutiti sebe; postaviti svoje meje; biti prilagodljiv za spremembe
GAP:
Zgodi se v energiji 6 Tijax, ki nam kaže svoje aspekte v drugih; 12 K’at, ki nas podpre v videnju povezave prav v vseh ljudeh okrog nas.