Cikel Ajmaq nam bo natrosil še več modrosti. Kljub temu da se to sliši morda zelo lepo, pa življenjsko modrost po navadi usvojimo le skozi lastno izkušnjo, ki po vrhu vsega še malo zaboli.

Beseda Ajmaq se v jeziku tzutujil uporablja v besedni zvezi, ko prosimo za odpuščanje. Tako predstavlja energijo odpuščanja našim prednikom in nas uči hvaležnosti za vse, kar so nam zapustili. Kot primer lahko vzamemo tudi dediščino, ki jo predstavlja koledar Cholqiij in se zahvalimo majevskim prednikom za takšne modrosti, ohranjene v obliki koledarja in dnevnih energij.

Majevsko št. 7 – Modrost cikla: Tako nas čaka zanimivih 13 dni, kjer se zgodi tudi energija 7 Iq’ – Veter. Ta nas spominja, da bodimo pozorni na vsa sporočila, ki nam jih podarja življenje. Prisluhnimo vetru, petju ptice, malemu, a prepoznavnemu poku v svoji sobi, ki nam jih energije pošiljajo v odgovor in se preko njih pogovarjajo z nami. Maji se še danes pogovarjajo z naravo, za petje ptic, zvoke morja in vetra pa pravijo, da so odgovori njihovih prednikov, ki jih vodijo po poti.

Majevsko št. 8 – Eterični zaključek prejšnjega cikla: V tem ciklu se zaključi eterični cikel Aq’ab’al, ki nam je dal odlično podlago, da skozi življenjske modrosti prehajamo stabilni in v popolnem notranjem ravnovesju.

Majevsko št. 13 – Poln potencial cikla: Cikel Ajmaq se zaključi v Q’anil 13, energiji Zajčka ali Zvezde, ki nam da več. Seveda nam bo dala več, če le spregledamo in razumemo lekcije, ki so se nam zgodile v preteklih 13 dneh.

Maji se na dan Ajmaq – Sova obrnejo vase, pregledajo preteklo dogajanje in se vprašajo zakaj se jim življenje odvija v takšno smer, zakaj se jim dogajajo določene stvari, zakaj so se jim zgodili določeni dogodki. Torej nas tudi cikel Ajmaq usmerja vase in nam govori, da se poglobimo v svojo podzavest, v svoje misli in občutke in se vprašamo zakaj se tako počutim in kaj lahko naredimo, da še izboljšamo svojo trenutno življenjsko situacijo?

Izziv cikla: odpuščati; biti hvaležen za vse lekcije, ki nam pridejo na pot; prisluhniti življenju

GAP: Zgodi se v energiji 2 Noj, ki pomaga pri prizemljitvi modrosti prednikov na Zemljo; 8 Aq’ab’al pa je aktiviran v poravnavi preteklih 13 prejšnjega cikla.