Cikel Kej – Jelen predstavlja energijo razumevanja in vedenja. Kej v jeziku tzutujil pomeni jelen, ki ima trd oprijem in je stabilen ter močno povezan z naravo. Jelen je naravni voditelj, ki sledi svojemu instinktu. Ta cikel nas bo preizkušal v našem razumevanju, da vseh stvari in situacij včasih ne moremo razložiti z logiko in razumom, lahko jih le začutimo, ko delujemo skozi srce.

Predstavlja tudi energijo roke, ki rada ustvarja, je radovedna ter rada spoznava stvari. Ker rada sama začuti in razume, takrat spozna in ve.

Kej prav tako predstavlja energijo joge tapasye, ki nas uči naš um držati pod nadzorom, se ne umsko vpletati in zaupati, da pravo razumevanje življenja vedno pride skozi srce. Predstavlja sklenjen krog, ki nas podpira pri preskoku v zavedanju, razumevanju in novem pogledu na življenje.


Majevsko št. 7 – Modrost cikla:
V sredini cikla Kej se nahaja energija 7 Aj – Trs, ki nas prav tako podpira v lastnem čutenju, v lastni povezavi med Srcem Neba in Srcem Zemlje ter vzpostavitvi lastne hrbtenice, povezave, stabilnosti in notranjega vodstva. Predstavlja energijo uspešnih projektov in novih idej, zato le zaupajmo občutku v našem srcu.


Majevsko št. 8 – Eterični zaključek prejšnjega cikla:
Eterično se zaključi cikel I’x – Jaguar in nas še podpre v energiji manifestacije in notranje moči. Sami smo stvarniki svojega življenja!
.
Majevsko št. 13 – Poln potencial cikla:
Cikel se konča v energiji 13 Kawoq – Nevihta, ki je energija očiščenja, energija ženskih zdravilk, ki delujejo v skupno dobro. Celoten cikel bo obarvan v duhu družine, reševanja družinskih vzorcev, navad in starih prepričanj, ki ne služijo več našemu višjemu namenu. Tako Nawal Kej – Jelen, kot Nawal Aj – Trs in Nawal Kawoq – Nevihta, nosijo energijo družine in naše povezanosti v naši različnosti. Mi smo skupnost. Mi smo povezanost. Mi smo vsi ena velika Družina.


Izziv cikla: zaupati notranjemu vodniku; razumevanje okolice in situacij v svojem življenju; držati um pod nadzorom; začutiti notranjo moč; iz uma v čutenje
GAP: GAP se zgodi v energiji 13 Kawoq, kar podpre dodatnih 13 dni razvoja energije 1 Kej.