Po ciklu Kače vstopimo v cikel Tijax – Kremen, ki predstavlja ogledalo in tudi koledar Cholqiij sam. Tijax je beseda za kamen Obsidijan, ki je zelo oster in nastane ob vulkanski aktivnosti. Tako kot obsidijan tudi energija Tijax s svojo ostrostjo lahko reže stran vse negativne energije tako fizične kot psihične. Je znak zdravilcev, kirurgov, zdravnikov ter nasploh medicine in zdravljenja. V energiji 4 Imox vstopimo v mistični stolp, zato je ta cikel zelo močan, pomaga nam videti svoje ogledalo, svoje aspekte, ki jih je treba še počistiti in prerezati, da bomo bolj svobodno in lahkotno hodili skozi življenje, ki je že samo po sebi naše ogledalo. Tijax v jeziku tzutujil predstavlja tudi dvorezni meč, ki preseka naše stare vzorce. Izzvani bomo v govorjenju lastne resnice v vsakem trenutku tega cikla.

Ker se ta cikel zaključi z energijo 13 T’zi’ – Pes, nam kaže da je bistvo življenja ena sama brezpogojna in čista ljubezen. Ko izrazimo resnico iz srca, takrat je le ta vedno sprejeta. Bodimo to kar smo, zakorakajmo v bistvo sebe, izražajmo svojo resnico, svoje čutenje, a ko to storimo naj le-to prihaja iz odprtih src. Ljubimo, ljubimo, ljubimo, saj to pomeni, da živimo življenje brez obsojanja in da znamo sprejemati različnost okrog nas. Vidimo enost v različnosti, zaglejmo sebe v vsem kar nas obdaja, takrat odpadejo vse sodbe, vsa obsojanja, vso ločevanje.

Majevsko št. 7 – Modrost cikla: Modrost nam ponuja energija 7 K’at, ki govori, da si svoje življenje sejmo sami. Tako seme kot posadimo, takšne rezultate si v svojem življenju tudi ustvarjamo. Če sejemo ljubezen, to tudi prejmemo.

Majevsko št. 8 – Eterični zaključek prejšnjega cikla: Eterični cikel zaključi energija Kan, ki pomaga prizemljiti našo notranjo moč, življenjsko energijo in videnje jasne slike v naši okolici. Pomaga nam prizemljiti vse modrosti prejšnjega cikla.

Majevsko št. 13 – Poln potencial cikla: Cikel se zaključi z energijo 13 T’zi’, energijo univerzalne resnice in zakona Vesolja, kar še dodatno podpre celoten cikel energije Tijax. Vesolje je ena sama velika ljubezen.

Izziv cikla: videti svoj odsev; prekiniti z vzorci, ki nam ne služijo več; razumeti delovanje življenja

GAP-ov v tem ciklu ni, saj so to dnevi mističnega stolpa