Pomen majevske besede Toj:
To – (Tojil) prihaja iz besede pomoč, plačilo, daritev in Ja pomeni univerzalni tok življenja. 
Toj je torej energija, ki pomaga uravnovesiti tok življenja. Danes temu toku pravimo zakon karme. To kar daš, to dobiš. Besedo Toj najdemo v besedi Tojil, ki pomeni darilo, plačilo – karma. V majevski kulturi se energijam zahvalijo tako, da prižgejo tradicionalni obredni ogenj in Toj predstavlja sveti ogenj. Zakaj ravno sveti ogenj? Ogenj je izvor vsega stvarstva. Ogenj uravnava in dela poravnave. S prižigom svetega ognja najlažje preobrazimo karmo in vse naše vzorce, občutke in misli, ki nam ne služijo več.

Naslednjih 13.dni nas bo učilo videti, da vse v še tako navidezno kaotičnem življenju, poteka po višjem redu in načrtu. Gre za zakon karme – kar daš, to dobiš. To pravilo pa se ne navezuje le na tvoje trenutno življenje, temveč je povezano s tvojim delovanjem iz mnogih prejšnjih življenj, kar si z našim zavedanjem po večini težko razložimo.

Pri energiji Toj ali Voda bi lahko rekli, da gre za nadaljevanje energije Q’anil – Zajčka (ki te uči hvaležnosti) na ta način, da te spodbudi v tvojem delovanju. Majevske starešine so postavile vprašanje: “Kaj je tisto kar lahko podarimo življenju samemu?”  Odgovor je preprost: “Največ kar lahko podarimo vesolju je sebe samega.”

V ciklu Toj – Voda bodimo pozorni še na dve stvari:
Na vse informacije, ki jih bomo dobili v tem valu – saj voda prinaša novo informiranje.
Ter na čustvene reakcije – saj je voda v telesu povezana z luno, ki vpliva na dvig in spust vode (čustev) v telesu. Pomembno se je dvigniti nad čustva – v čutenje!

Majevsko št. 7 – Modrost cikla: Modrost tega cikla najdemo v energiji 7 Orel, ki nas uči sprejemati dogajanja okrog nas in v vsaki situaciji videti jasno sliko. To nam pomaga čutiti hvaležnosti za prav vse darove, ki jih dnevno prejmemo, a jih včasih niti ne opazimo. Cikel Vode opominja na to, da se dnevno zahvalimo za vse lepo v svojem življenju. V sredini cikla se nahaja energija Tz’ikin – Orel, ki nam prinaša obilje in nas uči, da je treba skozi življenje hoditi v ravnovesju. V življenju ni dobro kopičiti ničesar, ne materialnih stvari, ne denarja, niti čustev in občutkov. Skozi življenje hodimo lahki in ves čas pazimo na ravnovesje. Točno takšno, kot ga vidimo v naravi. Ste že kdaj opazili, da narava kopiči nepotrebne stvari in nam česa ne želi dati z odprtim srcem? Maji nas učijo, da je največje darilo, ki ga lahko podarimo svetu, naše srce. Zato bodimo odprtih src, radi delimo stvari in osrečujmo drug drugega.

Majevsko št. 8 – Eterični zaključek prejšnjega cikla: V tem ciklu se v energiji 8 Ajmaq – Sova še eterično zaključi cikel Ajmaq , ki daje podporo v sprejemanju zgoraj napisanih modrosti.

Majevsko št. 13 – Poln potencial cikla: Cikel Toj – Voda se zaključi v energiji 13 Imox – Krokodil, ki predstavlja popolno razumevanje in sprejemanje materije. Ta energija nas še dodatno podpre v sprejemanju vse iluzije – Maye.

Izziv cikla: sprejemanje iluzije; hvaležnost za preizkušnje; razumeti ravnovesje matere Zemlje

GAP: Najdemo ga v energiji 2 T’zi’, ki podpira čutenje skozi srce; 3 B’atz’, ki podpira sprejemanje življenja in ohranjanje igrivosti; 10 Tijax pa aktivira v videnju lepote v vseh izkušnjah, ki nam jih podarja življenje.