Cikel Toj – Voda nam prinaša čas poravnav. Toj je majevski znak karme in nas uči, da to, kar damo, tudi dobimo. Torej, če se ne čutimo obdarjene, poglejmo svoj odnos do dajanja. Energija Toj pa gre veliko dlje, predstavlja dolgove še iz naših prejšnjih življenj. Velikokrat se nam v življenju lahko zgodi, da ob neprijetnih situacijah pomislimo, da se nam dogaja krivica, saj nimamo jasne presoje in uvida v svoja dejanja iz preteklosti.

V tem ciklu bodimo pozorni na vse informacije, ki jih prejemamo iz okolice, saj se v skriva veliko informacij. Tudi voda ima spomin, zato je to cikel odpiranja spomina, njegov simbol predstavlja lotusov cvet, ki je simbol za praspomin (Pozdravljen dragulj v lotusu, je pomen slavna mantra Tibetancev – Om Mani Padme Hum). Tudi pomen samega lotusovega cveta nad vodno gladino nosi velik duhovni pomen, ki razlaga tudi celotno bistvo cikla Toj – Voda.


Majevsko št. 7 – Modrost cikla: Modrost tega cikla najdemo v sprejemanju dogajanja okrog nas, predvsem pa čutenja hvaležnosti za prav vse darove, ki jih dnevno prejmemo, a jih včasih niti ne opazimo. Cikel Vode nas opominja na to, da se dnevno zahvalimo za vse lepo v svojem življenju. V sredini cikla se nahaja energija Tz’ikin – Orel, ki nam prinaša obilje in nas uči, da je treba skozi življenje hoditi v ravnovesju. V življenju ni dobro kopičiti ničesar, ne materialnih stvari, ne denarja, niti čustev in občutkov. Skozi življenje hodimo lahki in ves čas pazimo na ravnovesje. Točno takšno, kot ga vidimo v naravi. Ste že kdaj opazili, da narava kopiči nepotrebne stvari in nam česa ne želi dati z odprtim srcem? Maji nas učijo, da je največje darilo, ki ga lahko podarimo svetu, naše srce. Zato bodimo odprtih src, radi delimo stvari in osrečimo tudi »svojega soseda«.


Majevsko št. 8 – Eterični zaključek prejšnjega cikla: V tem ciklu se zaključi eterični cikel Ajmaq – Sova, ki nam daje podporo v sprejemanju zgoraj napisanih modrosti. Na površje lahko pridejo še neizražena čustva, ki so se nakopičila v prejšnjem ciklu, z namenom da se očistijo, poravnajo.


Majevsko št. 13 – Poln potencial cikla:
Cikel Toj se zaključi v energiji 13 Imox – Krokodil, ki predstavlja popolno razumevanje in sprejemanje materije. Ta energija nas še dodatno podpre v videnju celotne iluzije – Maye.


Izziv cikla: sprejemanje iluzije; hvaležnost za preizkušnje; razumeti ravnovesje matere Zemlje