Cikel Kame – Smrt je eden najmočnejših valov v krogu majevskih ciklov, saj predstavlja čas preobrazbe. Podpira nas v spuščanju in odpuščanju ter nas uči nevezanosti na materialne stvari in tudi na ljudi, ki so nam blizu. Ta cikel bo lahko dvignil na površje naše stare aspekte in vedenjske vzorce, ki ne služijo več našemu najvišjemu razvoju. Bistvo cikla je rezanje vseh prepričanj, aspektov in odnosov, s katerimi želimo zaključiti.

Energija Kame – Smrt predstavlja tudi povezavo z našimi predniki, njihovo modrostjo in povezanostjo s cikli narave. Odličen čas, da se povežemo z energijo prednikov in jih prosim za preprostost, hvaležnost in ljubezen.

V tem ciklu dočakamo več pomembnih dogodkov, eden iz med njih je zimski solsticij, ki se bo zgodil na majevsko energijo 2 Kej – Jelen, ki predstavlja nov krog, nov začetek v Tonu 2, ki nam daje prizemljitev novi stvari in začetkov.

Na energijo 13 Tijax – Kremen pa bomo 1.1.22 zajadrali v novo leto, ki bo tako vodila prihodnje leto. Energija Tijax stremi k Resnici in Čistosti, reže stran vse vezanosti in aspekte, ki ne služijo več naši rasti in razvoju. Vse to podkrepi še sam cikel Kame – Smrti, ki je že sam po sebi čas preobrazbe. V prihodnjem letu nam bodo v veliko pomoč stare modrosti in način življenja naših prednikov.

Majevsko št. 7 – Modrost cikla:
Energija E’ – Cesta nas podpira v sledenju svojemu srcu in opozarja, da ne pustimo, da bi na nas vplivale vezi in vpetost v iluzijo Majo.
Majevsko št. 8 – Eterični zaključek prejšnjega cikla:
V eteričnem smislu se izpolni cikel Aj – Trs, ki nas podpira v tem, da trdno stojimo za tem, kar čutimo, in se počutimo dobro v svojem centru.
Majevsko št. 13 – Poln potencial cikla:
Cikel Kame se zaključi v 13 Tijax – Kremen, ki še globlje podpre, da prerežemo energijo starih aspektov in vezanosti na materijo.

Izziv cikla:
nevezanost; sprejemanje; prepoznavanje starih aspektov sebe

GAP:
Nahaja se v energiji 4 Toj, ki nas spodbudi v hvaležnosti za vse lekcije; 7 E in modrosti tega cikla; 12 Noj, ki nam pomaga videti ter jasno presojati v 13-dnevnem ciklu Smrti.