Qan pomeni rumen, il pa je povezava. Q’anil nas torej povezuje z rumeno potjo. Rumena pot je povezana z energijo zaključka, dovršitve. Energijo Q’anil povezujemo z zlato barvo koruze v času njenega največjega zorenja, ta zlata barva nas spominja na čisto božjo svetlobo ali razsvetljenje. Q’anil zato povezujemo tudi s svojim kozmičnim – svetlobnim telesom.

Cikel Q’anil – Zajec ali Zvezda, ki vedno da več, je po Jukatanskem štetju zadnji cikel pred začetkom štetja novega leta Cholqiij. Če smo pridno delali na svoji duhovni rasti v preteklih 20. ciklih, bomo v tem ciklu nagrajeni. Beseda Q’anil v jeziku tzutujil pomeni žetev. To, kar smo sejali v preteklem ciklu 260. dni, bomo v tem ciklu želi.

Energija Q’anil nas s svojo zlato barvo spominja, da smo tudi mi zlato – bitja svetlobe. Naslednjih 13 dni imamo nalogo, da vsak dan svojo pozornost usmerjamo v to in tako prebujamo naša nefizična telesa. Budno hodimo skozi življenje in ga zajemimo s poln žlico.

Ker je energija Q’anil znana po tem, da se hitro razprši, je pomembno znati ohraniti pozornost v sedanjem trenutku ter imeti fokus na stvareh, ki smo si jih zadali.

Majevsko št. 7 – Modrost cikla:
V sredini cikla se zgodi energija 7 I’x – Jaguar, ki predstavlja energijo magije, naše notranje moči in manifestacije. Pomaga nam manifestirati – uresničiti srčno željo (tisto, ki je skladna z našim najvišjim dobrim).

Majevsko št. 8 – Eterični zaključek prejšnjega cikla:
Eterično pa svoj cikel zaključi energija Tz’ikin, ki nas podpre v ravnovesju in nas obdari z obiljem.

Majevsko št. 13 – Poln potencial cikla:
Cikel zaključi energija 13 Ajpu – Sonce, ki nas podpre v videnju svoje notranje svetlobe in čutenju, da se skozi nas preliva kozmična energija.

Izziv cikla:
čutenje svojega notranjega bitja; ohranjanje pozornosti na ta trenutek; ohranjati fokus

GAP:
Zgodi se v energiji 13 Ajpu – Sonce, ki nas podpre v čutenju kozmične prisotnosti znotraj nas.