1 Imox – Krokodil

Nov začetek, največji potencial.

Im pomeni notranjost, ox prihaja iz števila tri (oxi) in tako predstavlja naš notranji trikotnik, trojstvo – združitev Očeta, Sina in Svetega duha. Predstavlja prvobitno energijo začetka kreacije – materije. Maji besedo Imox uporabljajo v besedni zvezi »ti si nor«, saj predstavlja nore ideje, levo polovico možganov, sanje nove kreacije prihodnosti, ki se v sedanjosti zdijo kot norost.

2 I’q – Veter

Veliki duh, dih, razširitev potenciala.

Iq pomeni esenca diha Vesolja. Ta energija prinaša na Zemljo sporočila Velikega duha in predstavlja tudi energijo komunikacije. Komunikacija je lahko božajoča kot sapica, lahko pa te odpihne kot vihar. Ta energija nam pomaga vdahniti življenje v katerokoli idejo ali projekt.

3 Aq’ab’al – Zora

Noč, energija dualnosti, ravnovesja.

Bal pomeni čas in prostor, Aqab pomeni noč. Aq’ab’al je torej energija, ki najde esenco v času in prostoru ali v noči in praznini. Če besedi Aq’ab dodamo končnico »al«, besedi noč dodamo pomen – ko se dani – zora. Predstavlja dan, vendar s pridihom noči, teme, zato predstavlja nove stvari, spočetje, nove začetke, ki še niso v polni obliki, kot osnova, ki bo šele dala obliko.

4 K’at – Kuščar

Pajkova mreža, starodavna energija, ki predstavlja, izvorno seme.

Predstavlja izvorni ogenj, kozmično seme, ki nas povezuje z izvorom ter kaže na posameznikovo povezanost s celotno okolico. Beseda K’at ni nikoli uporabljena samostojno, tako tudi sama energija K’at predstavlja magnetizem, ko se različne ideje in koncepti združijo v veliki mreži – roži življenja –, zato to energijo opisujejo kot pajkovo mrežo.