Voda-1

Energija karme – kar daš, to dobiš.

To – (Tojil) je od pomoč, plačilo, daritev in Ja – univerzalni tok življenja. Toj je torej energija, ki pomaga uravnovesiti tok življenja. Danes temu toku pravimo zakon karme. To kar daš, to dobiš. Besedo Toj najdemo v besedi Tojil, ki pomeni darilo, plačilo – karma. V majevski kulturi se energijam zahvalijo tako, da prižgejo tradicionalni obredni ogenj in Toj predstavlja sveti ogenj.

Kot energija DNEVA:

Današnji dan te uči videti, da vse v še tako navidezno kaotičnem življenju, poteka po višjem redu in načrtu. Gre za zakon karme – kar daš, to dobiš. To pravilo pa se ne navezuje le na tvoje trenutno življenje, temveč je povezano s tvojim delovanjem iz mnogih prejšnjih življenj, kar si z našim zavedanjem po večini težko razložimo.

Pri energiji Toj ali Vode bi lahko rekli, da gre za nadaljevanje energije Q’anil – Zajčka (ki te uči hvaležnosti) na ta način, da te spodbudi v tvojem delovanju. Majevske starešine so postavile vprašanje: “Kaj je tisto kar lahko podarimo življenju samemu?”  Odgovor je preprost: “Največ kar lahko podarimo je sebe samega.”

Kot energija ROJSTVA:

Ljudi rojene v znamenju Toj – Voda podpira energija spočetja Imox – Krokodil ter jih vodi energija prihodnosti No‘j – Zemlja. Notranje ravnovesje pa ji predstavljata energija Aq’ab’al – Zora in Tz’ikin – Orel. (Več o tem ob naročilu osebnega majevskega drevesa življenja.)

Kot že povedano sama beseda Toj v jeziku tzutujil pomeni daritev. Zato ljudje rojeni v tem znamenju lahko čutijo, da je njihovo življenje ponižno služenje in dajanje drugim. Lahko pa se tudi zgodi, da veliko trpijo zaradi negativnosti, težav ali celo bolezni. Velikokrat se ti lahko zdi, da se ti godi krivica ali pa da je na svetu veliko krivice, pa vendar te Voda uči prepoznati delovanje zakona karme, ki sega veliko dlje, kot lahko vidijo naše fizične oči. Ko ga prepoznaš in se zaveš, da odplačuješ za napake prejšnjih življenj ter iz čustvovanja preideš v čutenje, takrat boš videl, da je znamenje Vode eno lepših znamenj v krogu 20-ih Nawalov.

Tvoj karakter je mehak in sočuten. Odlikujejo te delavne lastnosti, zaradi česar lahko postaneš opazen. Si dinamičen, inteligenten in odličen komunikator in te funkcije so učinkovite na vodstvenih položajih. Zagotovo nisi povprečna oseba. Rad tvegaš in imaš močno domišljijo. Zate je zelo pomembno le, da se naučiš pluti s tokom.

Voda je element, za katerega se verjame, da prinaša čiščenje in v nekaterih majevskih ritualih ljudje molijo za uskladitev in čiščenje svoje družbe, skupnosti, v kateri živijo. Ti obredi so bistveni del njihovega življenja, da lahko ljudje živijo v združeni kolektivni moči in harmoniji. Kot oseba rojena v znaku Vode si tu, da v skupinsko življenje vneseš harmonijo in očiščenje. Globoko v sebi je namen tega znaka prinesti mir, očiščenje in harmonijo.

Izpolnjevanje… naroči podrobno poročilo